BELMA SKOPLJAKOVIĆ: Članak za roditelje i adolescente


Autorica: Belma Skopljaković

Inspiracija za ovaj članak je nastala nakon što sam pričala sa nekoliko poznanica koje su imale ozbiljne probleme u komunikaciji sa roditeljima, čak ih krive za ono ko su danas, za programe u glavi zbog kojih sada imaju konflikte u životu. Pošto sam mnogo razmišljala u vezi odgoja i razvoja emocionalne inteligencije, želim podijeliti svoja viđenja i stavove o tome.
Nadam se da će vam služiti!
Članak je podijeljen u dva dijela: Za roditelje i za adolescente.
ZA RODITELJE
Poštovani roditelji, šta za vas znači imati savršeno dijete? Definišite sebi: Savršeno dijete je…
Ako ste definisali, nastavite čitati.
Pošto ste definisali savršeno dijete, sjetite se sebe kao djeteta i uporedite se sa tom vašom definicijom.  Jeste li živjeli po toj svojoj definiciji?
Ja neću pisati ovdje kako biti idealan roditelj, jer nemam iskustvo roditelja, ali mogu pisati o značaju osviještenog roditelja za dijete.
Vi ste djetetov prvi doticaj sa ovim svijetom, sa vama ostvaruje prvu vezu i bliskost, i osjećaj ljubavi.
U trenutku kada ste postali roditelji, postali ste odgovorni  za novo ljudsko biće. Čak pravno, narednih 18 godina, šta god se desi Vašem djetetu, socijalna služba i policija će doći na Vaša vrata!
Iz tog razloga, odgovornost roditelja je da poznaje svoje dijete i da bude svjestan njegovog razvoja. Niko ne bi trebao imati veći utjecaj na njega od vas samih: Niti jedan rijaliti program na TV-u, niti jedna društvena mreža, niti jedan profesor, niti jedan drug ili drugarica!
Niko ne može povrijediti samopouzdanje vašeg djeteta, koliko mu ga vi možete izgraditi!
Ali isto tako, niko ga ne može dovoljno hvaliti, koliko ga jedna vaša kritika može slomiti!
Znam da je uloga roditelja samo jedna od uloga u vašem životu, i da imate i drugu djecu, imate suprugu ili supruga, imate prijatelje, imate posao… ali odvojite vrijeme za svoje dijete, i to koliko uspijete izdvojiti, budite u potpunosti prisutni.

Čvrsto vjerujem da roditeljstvo nije u kvantitetu provedenih sati sa djetetom, već u kvaliteti.
Vjerujem da je biti roditelj najteži posao na svijetu i zbog toga ću vas samo još zamoliti da imate razumijevanje za vašu djecu.
Posebno razumijevanje za djecu koja su drugačija od ostalih, jer sam ja bila drugačija i znam da su roditelji takve djece zbunjeni jer i njihov pristup odgoju mora biti drugačiji.
Pokažite im poštovanje i najvažnije, educirajte se o odgoju, guglajte, istražujte, čitajte knjige o važnosti emocionalne inteligencije!
Čula sam jednu rečenicu sa kojom ću završiti ovo obraćanje: Roditelj koji se pita kako biti bolji roditelj, već je bolji roditelj!
I zato, hvala!
ZA ADOLESCENTE
Bilo bi jako lijepo da imate podršku svojih roditelja u ostvarenju vaših snova, ali ako nemate – ni ne treba vam. Nikad ne odustajte od onoga za čim osjećate strast jer jedino tako ćete ostvariti svoj puni potencijal.
Ono što tražim od vas je da razumijete vaše roditelje. Morate prihvatiti da vaši roditelji nisu samo vaši roditelji, oni su i nečiji supružnici, nečiji prijatelji i nečije kolege, nečija djeca, nečiji brat ili sestra, također još uvijek imaju vlastite ambicije i ciljeve koje žele ostvariti. Otkuda nam ideja da mi moramo biti centar njihovog života?
Sve ono što vam oni govore da biste vi trebali raditi, dolazi iz njihove perspektive jer oni zaista vjeruju, prema njihovom iskustvu, da ono što vam govore jeste istina. Ukoliko imate osjećaj da vas sputavaju u ostvarenju vaših snova, znajte da je to iz straha da nećete uspjeti i da ćete se razočarati i biti povrijeđeni. Iako većina roditelja misli da djeluje iz ljubavi, mnoge stvari dolaze iz straha. Iz straha za vašu budućnost, oni će vam sugerisati da upišete određeni “perspektivni” fakultet ili da se zaposlite negdje gdje će plata biti “sigurna”, dok vi čeznete za potpuno drugim fakultetom ili stremite potpuno drugoj profesiji. Oni nisu spremni da rizikujete i ne uspijete.
A vi, ukoliko istinski osjećate ko ste i šta želite od života, prvo usvojite to što sam prethodno navela, i odrađujte sve ono što “morate”, završiti srednju školu ili dati određeni ispit, a pored toga posvetite se svom istinskom pozivu, trenirajte, skejtajte, snimajte za jutjub, pjevajte, repujte, pišite, itd.

Ukoliko je jedan u svijetu uspio, možete i vi! Ne sumnjajte u svoje talente i ne budite skromni u tome. Spoznajte u čemu ste najbolji i svakodnevno radite na tome. Aplicirajte za stipendije, za putovanja, za školovanja… čim dođu prvi rezultati vašeg rada, niko vam više ništa neće moći reći, Kako očekujete da vas podrže, ukoliko nemaju zbog čega? Pokažite im ko ste i onda, ja vas uvjeravam, da će vaši roditelji biti najponosniji na vas.
Također, budite strpljivi dok ne postanete punoljetni, dok još uvijek živite pod njihovim krovom, dok vas još uvijek oni hrane. Sa radom, doći će trenutak kada ćete postati nezavisni i trenutak kada nikome nećete morati polagati račune. Za tu slobodu se borite, radite i učite. Ukoliko vaši roditelji nemaju razumijevanja za vas, vi budite drugačiji od njih i vi pokažite razumijevanje za njih.
Na putu preuzimanja potpune odgovornosti za svoj život, imajte na umu slijedeće:
Radi šta god hoćeš, ali na svoj račun.
Sve što radiš, radiš sebi! (Ne roditeljima, ne bratu, sestri, momku, djevojci… već SEBI!)
Svako djelo ima svoju posljedicu! Prije nego bilo šta uradiš, razmisli o posljedicama. Ako si spreman, prihvatiti odgovornost za posljedice, uradi to slobodno!
Educirajte se, molim vas, o svemu! Guglajte, čitajte, istražujte!
Budite iskreni prema sebi!
I najvažnije od svega: U redu je pogriješiti! Sasvim je u redu pogriješiti!
Zavolite se i volite se više nego što će vas ikad iko voljeti, jer jedino tako ćete moći biti dobra drugarica/drug, dobri partneri u ljubavi i u poslu. Jedino tako nećete imati komplekse i imati potrebu osuđivati druge, ili biti ljubomorni ili čak i mrziti!

I za kraj ću izdvojiti jedan dio iz filma Room[1] kao moju poruku vama:
-You’re gonna love it!
-What?
-The world!
Ukoliko imate neki komentar ili želite podijeliti svoja iskustva u vezi teme ovog članka, sa mnom, možete se javiti na mail: bellspiration2k16@gmail.com.

Mreža za izgradnju mira

[1] Based on the best-selling novel by Emma Donoghue. Directed by Lenny Abrahamson, and starring Brie Larson, Jacob Tremblay, Joan Allen, William H. Macy.



Primjedbe