DORA SESAR: Budi najsjajnija zvijezda



Autorica: Dora Sesar
Pripremio za Bellspiration: Dejan Marinović


Lako je postojati, nepodnošljivo je lako. Lako je prolaziti neutabananim putevima života ne gledajući okolo. Lako je gledati kroz zamračeni prozor. Abnormalno je lako živjeti ne zanimajući se za ono metafizičko, ne zanimajući se za prostor izvan naših granica, zaklanjajući pogled rukama. Lako je buditi se svakim jutrom s ciljem rješenja osnovnih operacija, da bi se napokon riješio i taj dan. Na Zemlji živi 7 milijardi ljudi. Koliko ih samo postoji, a koliko ih zapravo živi? Milijunski gradovi se svakodnevno šire, granice postaju oku nevidljive, a u njima je gusto naseljena samoća. Zamislite prizor u kojem starica sijede kose sjedi u naslonjaču i ljuljajući se gleda posljednje bljeskove ljepote ovog svijeta, koje je prije danima zanemarivala, te postavlja sebi pitanje: "Na što sam potrošila svoj život?". 
Postoji bezbroj stvari koje su lijepe do boli, te zaslužuju biti zapažene jer samom svojom egzistencijom sposobne su natjerati na suze. Izlazak i zalazak sunca, svaka mjesečeva mijena, plima i oseka mora, misteriji svemira, more zvijezda na nebu, knjige koje zauvijek promijene život... i pojedine osobe. Treba naučiti da nije cilj lakoća postojanja. Treba proživjeti i tuge,koje su sastavni dio života. Velika je zabluda ljudi što na tugu gledaju kao na nešto nužno loše. Svaka tuga tu je s razlogom. Gradi čovjeka, jača ga. Kroz tugu čovjek upoznaje svoje biće, postaje sposoban prepoznati ljepotu umjetnosti, bila to ekspresija Van Goghovih osjećaja, potezi njegova kista kojim slika stanje svoje duše ili intenzitet ljubavi koji Neruda svojim perom zapisuje na papir. 

Možda je čovjek nastao iz zvijezde i možda nakon ovoga života opet ide gore, natrag na nebo. Možda je sjaj zvijezde zapravo mjerilo ljepote proživljenog života. Zar svatko ne bi htio biti najsjajnija zvijezda? Zato želim da onaj tko ovo čita zapamti: Živite svaki trenutak života, kratak je i samo je jedan. Upravo u ovom trenutku kada ovo čitate stariji ste nego ikada prije i mlađi nego što ćete ikada biti. Naučite uživati u svim ljepotama koje smo dobili uz ovaj život, da bi jednog dana kada se vratite u zvijezde, postali najsjajnija i da bi uljepšali večer zaljubljenom paru, koji kilometrima daleko od grada gleda more zvijezda i traži onu najsjajniju da bude njihova zvijezda.





Primjedbe