BELLSPIRATION CLUB - Luka Radičević, Srbija/Slovenija: Ne dozvolite da vas nepravde koje ćete doživeti na putu pokolebaju! (Part 4/4)


1) Možeš li podijeliti s nama šta je to što si naučio iz dosadašnjeg životnog iskustva, a što smatraš jako bitnim za miran, sretan i uspješan život?

Poslednja godina za mene predstavlja period velike tranzicije koja me je naučila da su volontiranje, aktivizam, rad i postizanje uspeha jako lepi, ali ne na račun ličnog zdravlja i sreće. Zato sam odlučio da se posle skoro 10 godina omladinskog aktivizma malo posvetim sebi i svojim potrebama, iako mi je to oduvek zvučalo sebično, a mislim da nije nimalo. To ne znači da nikada više u životu neću volontirati, već da ću to raditi kada se budem za to dovoljno dobro i sposobno osećao i kada mi uz druge, ne-volonterske obaveze ne bude predstavljalo fizički, i pre svega mentalni teret. To je i iskustvo koje želim da podelim sa drugima i nadam se da će nekome pomoći da postavi prave prioritete i posveti se istima.


2) Koja je tvoja inspirativna poruka za sve nas?


Rekao bih nešto cliché poput “nebo je granica”, ali mislim da smo to već dovoljno puta čuli. Borite se za ono u šta verujete i ne dozvolite da vas nepravde koje ćete doživeti na putu pokolebaju. Mnogi bi ovo samo nazvali izuzetnom tvrdoglavošću, ali da bih odustao od nečega što je ispravno i što svim srcem želim da postignem, morao bih da ne budem više među živima. Verovatno to nije idealno razmišljanje, ali uzmite iz njega ono što vam u ovom trenutku treba.

3) Bellspiration klub završava četvrti promotivni mjesec. Šta misliš o ovom klubu nakon mjesec dana promocije? Šta misliš o Bellspiration-u generalno i njegovom cilju promovisanja rada i djela mladih ljudi?


Iako se ovaj “mesec” promocije za mene odužio (za šta sam kriv sam), zahvalan sam za iskustvo rada sa Belmom i mogu reći samo da je šteta što živimo u svetu gde je inicijativa sličnih Bellspiration-u jako malo. Mislim da mladi ljudi generalno i sve što oni rade zaslužuje mnogo više pažnje i da dobre ideje i prakse treba bar na taj način nagraditi. Hvala Bellspiration-u na ukazanom poverenju i svemu što radi za mlade i uspešne ljude širom sveta.




4) Ako želiš još nešto da kažeš i podijeliš, možeš napisati ovdje :)


Za kraj bih želeo da podelim jedno ne tako prijatno, ali iskustvo koje smatram važnim za dalji život, a koje mi je označilo malo više od poslednjih godinu dana života. Naime, na fakultetu smo doživeli veliku nepravdu u pokušajima da položimo poslednji ispit, kojim bismo ujedno i diplomirali. Govorim u množini s obzirom na činjenicu da se ovo dogodilo trećini moje generacije na fakultetu. Da ne bih dužio priču, posle neuspešnog dogovora i nerazumevanja sa dotičnom profesorkom, koja ima istoriju problema sa svojim studentima, obratili smo se prodekanu za studentske poslove u nadi da ćemo problem rešiti. Ne samo da to nismo uspeli, već se nakon toga odnos sa profesorkom dodatno pogoršao. Nakon komisijskog ispita na zahtev studenata, na kome samo jedan student nije bio oboren, i saznanja da dotična profesorka po pravilniku fakulteta mora biti u svakoj komisiji koja se za njen predmet oformi, ubrzo smo shvatili da su svi postupci koji zapravo treba da zaštite studenta tu samo “pro forme”, i da zapravo ne znače ništa. Akademija je mesto gde se ugled mnogo ceni, a ruku uz ruku sa njim ide i ego (naravno, ne kod svih) - zbog toga je autonomija profesora, po mom mišljenju, prevelika. U većini slučajeva to ne predstavlja problem, jer su i ti profesori ljudi, ali ako problema ipak ima, ne može vam pomoći niko i ništa - bez obzira da li se to dešava u Srbiji, Sloveniji, Nemačkoj ili Sjedinjenim državama. Kao neko kome je pravednost jedna od najvećih vrednosti, zbog ovog nemilog iskustva sam počeo da gubim i zdravlje, i voleo bih da se ništa slično nikome ne desi. Ovo jeste jedna od najvećih nepravda sa kojom sam se u životu susreo, a hteo sam je podeliti sa drugima jednostavno jer mislim da ovakve stvari moraju biti javne. Voleo bih da mogu da kažem da sam iz ovog iskustva naučio da pravda neće uvek biti zadovoljena, ali to sam već znao. Ono što sam naučio je da ispravan, propisan način rešavanja problema nije uvek ispravan za datu situaciju - dokle god sistem ne bude funkcionisao kao što treba. 


***

CONTACT LUKA:

IG: https://www.instagram.com/lukatalks/ FB: https://www.facebook.com/lukatalks98 LinkedIn: https://www.linkedin.com/mwlite/in/lukaradicevic Academia: https://uni-lj.academia.edu/lukaradicevic

Previous parts of Luka's interview:

Interview PART 1/4: https://bellspiration.blogspot.com/2021/05/bellspiration-club-luka-radicevic.html
Interview PART 2/4: https://bellspiration.blogspot.com/2021/06/bellspiration-club-luka-radicevic.html

Nekoliko zanimljivih linkova o Luki:

https://niskevesti.rs/12400-luka-radicevic-nis-ima-perspektivu/
https://niskevesti.rs/niski-talenti-luka-radicevic-spaja-ljubljanu-i-nis/
https://www.festivalnauke.org/start/evropa-u-malom/slovenija/muzika-ceslja-novcica-i-balona

BELLSPIRATION:
Website: https://bellspiration.blogspot.com/
Instagram: https://www.instagram.com/bellspiration/
Facebook: https://www.facebook.com/bellspiration



Primjedbe