RUBINA MEŠOVIĆ KLJAHO: Presudno je imati vjeru u sebe i u svoj tim, mnogo trenirati i ustati kada padneš!


UREDNICA:Belma Skopljaković

1. Ćao! Možeš li nam reći nešto o sebi? 
Zdravo :). Zovem se Rubina, imam 22 godine. Trenutno sam studentica četvrte godine Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, sretno udata. Intenzivno se bavim sportom, prvenstveno borilačkim (japanska jiu jitsa - smeđi pojas i brazilska jiu jitsa - plavi pojas), a zatim i olimpijskim dizanjem tegova (državni reprezentativac). Član sam Akademije borilačkih sportova Bushido i Kluba dizača tegova Bosna.

2. Ti si aktuelni evropski šampion u brazilskom jiu jitsu! Prije sve ČESTITAMO od srca :) 
Kada si se počela baviti ovom borilačkom vještinom i šta za tebe znači sve to?
Borilačkim vještinama se bavim već 6 godina, a samom brazilskom jiu jitsom nepune tri godine. Sport je za mene način života i sve ostalo je uređeno prema tome - od izlazaka, putovanja, ljetovanja, itd. Traži mnogo odricanja i prolivenog znoja i potrošenih živaca, ali vjerujem da će svaki sportista reći da itekako vrijedi boriti se za svoje ciljeve i biti drugačiji od drugih, isticati se po nečemu. Mi to zapravo i ne smatramo odricanjem, jednostavno smo naviknuti na takav način života i u tome istinski uživamo.


3. Koja je tvoja definicija uspjeha? I koji je tvoj najveći uspjeh do sada u ovom sportu kojim se baviš? 
Samo red, rad, disciplina i tačno definisani stavovi i ciljevi onoga ka čemu stremimo. Moj najveći dosadašnji uspjeh jeste upravo ova zlatna evropska medalja.

4. Postoji li tajna tvoga uspjeha i šta je presudno za ostvarivanje pobjede na takmičenjima?
Ne odustaj, ne odustaj, ne odustaj! Potrebna je potpuna predanost svemu što čovjek radi. Presudno je imati vjeru u sebe i u svoj tim, potrebno je mnogo trenirati, vježbati, ustati kada padneš.

5. Možeš li podijeliti s nama tvoje motivacije za upornost i ustrajnost?
Želim da budem drugačija, da se po nečemu ističem. Želim da ostavim trag iza sebe, ali također i da napravim uspomene iz mladosti na koje ću biti ponosna kasnije. Veoma sam posvećena fakultetu i sportu i definitivno sam pronašla ono što volim i što mi ide "od ruke".


6. Šta misliš o današnjem stanju mladih u našem društvu?
Smatram da današnje stanje nije za pohvalu. Kompletno društvo gubi kompas kada su u pitanju neke stvari, došlo je do nedostatka morala i ambicije, pa nije realno ni za očekivati da će omladina biti na pravom putu. Iskreno se nadam da će se takvo stanje promijeniti.

7. I za kraj, imaš li neku poruku za sve čitaoce Bellspiration bloga?
Pronađite ono u čemu ste dobri i što vam se sviđa i izgurajte to do kraja. I naravno dođite na jedan jiu jitsu roll, možda vam se i svidi pa da se zajedno takmičimo.


Primjedbe