BELLSPIRATION CLUB - STEFAN STOJANOVIĆ, Serbia/USA: Najbitnije je živeti svoj autentičan život! (Part 3/4)

1) Možeš li podijeliti s nama šta je to što si naučio iz dosadašnjeg životnog iskustva, a što smatraš jako bitnim za miran, sretan i uspješan život?

Mislim da je prvenstveno najbitnije živeti svoj autentičan život u skladu sa svojim vrednostima. Poštovati sebe i druge, svoje lične tradicije i uspomene i postupati sa drugima onako kako želimo da oni postupaju sa nama. Biti otvoren ka novome, jer zbilja budala je čovek koji nikad ne menja mišljenje. Davati bez očekivanja nečeg za uzvrat, prihvatati od srca. Prihvatati sve i dobro i loše po redu. Dozvolite da vam se stvari dese i da vam se život desi, jedan po jedan dan. Jer ta naša stega, ta kontrola koje se toliko grčevito držimo ne donosi nam ništa do odlaganja određenih neminovnosti. A na kraju dana postoji samo mali broj stvari koje zaista možemo kontrolisati. Oslobađajuće je prestati opirati se životu i putu gde nas on nosi. To ne znači konformizam i pasivnost, već jedan zdrav pogled na svet i proaktivan život u kom ne uslovljavamo svoju sreću hronologijom događaja koje smo zamislili u svojoj glavi ili ako naša stvarnost nije ogledalo naših očekivanja o tome šta bi to po nama trebao da bude naš život. Ta paradigma je toliko organičavajuća i predstavlja svojevrstan zatvor uma i bića. I to su jedine prave granice i konačnosti u ovom životu, one koje sami sebi nametnemo u sopstvenoj glavi. Osloboditi se tih stega, živeti slobodno, prihvatajući svaki dan sa svime što dolazi, i raditi na stvarima koje su nam važne, ne odustajati, ali imati sposobnost prihvatiti i alternativne percpepcije, to je posve drugi kvalitet života i sveukupnog ljudskog iskustva.

2) Koja je tvoja inspirativna poruka za sve nas?

Uživajte u svakom danu, živite bez žaljenja. Jer dobili smo konačni broj sekundi na ovoj planeti i nikad ne znamo koliko je ostalo na satu. Budite ljubazni, volite, budite voljeni. Zaplešite na ulici pred svima, pokisnite, smejte se kad je lepo, plačite kad je tužno. Sve to čini život i baš zbog toga je tako lep i poseban. Kao što je rekao naš veliki pesnik “bez crne bela ne bi vredela”. Ne plašite se neuspeha, ne plašite se osude drugih, ne plašite se sebe samih. Budite slobodni, budite svoji. Nemojte biti ni prestrogi prema sebi, jer na kraju dana svi smo mi samo ljudi. Nesavršeni, pravimo greške. I to je jedna prelepa neminovnost. Ne samo što pravimo greške, nego ćemo ih i nastaviti praviti u budućnosti. Jer savršentvo je iluzija spakovana u nesigurnost i odustvo smisla o tome šta je zapravo život. A on je upravo nesavršen, autentičan, prožet raznim ukusima, iskustvima, ljudima, mestima, događajima, osećanjima i greškama. Neprekidno učenje i spoznaja da su greške u redu, da i je i taj strašni neuspeh u redu. I da naša vrednost kao ljudskih bića nikako ne može biti uslovljena ovim fabrikovanim kategorijama percepcije o srećnom životu. Srećan život je onaj život u kome smo srećni. Sami sa sobom, istinski, autentično. U takvom životu nam je lako da budemo srećni i zbog drugih i da vidimo lepotu na svim onim skrivenim mestima, da je vidimo i u malim stvarima. Jer sreća baš kao i ljubav dolazi pre svega iznutra, iz nas samih. Mi smo radijent tih emocija i takvih stanja uma. I kako budemo koračali napred kroz život, svakog dana se trudimo da živimo svoj najbolji život, da budemo i postanemo najbolja verzija sebe koju možemo zamisliti, ali to je dugotrajan proces koji se odvija bez pritiska našeg ili eksternog, to je proces prirode. U međuvremenu dok sazrevamo na tom velikom putovanju, nemojmo zaboraviti osvrnuti se oko sebe, zastati na trenutak, i uvideti sve blagodeti naše sadašnjosti, sve uspomene i lekcije naše prošlosti i sve divne mogućnosti naše budućnosti. Budimo zahvalni i živimo u ljubavi i iz ljubavi.

3) Šta misliš o Bellspiration klubu nakon mjesec dana promocije? Šta misliš o Bellspiration-u generalno i njegovom cilju promovisanja rada i djela mladih ljudi?

Mislim da je Bellspiration klub jedna od najlepših i najpozitivnijih stvari koje su se desile svetu u ovo nepredvidivo vreme nesigurnosti i strepnje. Ovaj plemeniti cilj da se objedine mladi ljudi širom sveta, koji zajedno dele strast ka učenju, sakupljanju iskustava, otvorenoj razmeni mišljenja i konstruktivne debate; koji težnje ka autentičnosti i izvrsnosti i nesebničnom deljenjem svega navedenog sa drugima, to je nešto što se može nazvati jednom rečju belspiracija.

Stefanovi prethodni članci:

Intervju Part 1/4: https://bellspiration.blogspot.com/2020/12/bellspiration-club-stefan-stojanovic.html
Intervju Part 2/4: https://bellspiration.blogspot.com/2021/02/bellspiration-club-stefan-stojanovic-i.html

CONTACT STEFAN:

IG 1: https://www.instagram.com/stefanwasthere/ IG 2: https://www.instagram.com/stefanfilmmaker/ IG 3: https://www.instagram.com/wordsbystefan/ FB: https://www.facebook.com/stefanthefilmmaker
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/stefanfilmmaker/

BELLSPIRATION:
Website: https://bellspiration.blogspot.com/
Instagram: https://www.instagram.com/bellspiration/
Facebook: https://www.facebook.com/bellspiration




Primjedbe