ZERINA RAMOVIĆ: Zapitajte se da li bi dječija verzija vas bila ponosna na vašu odraslu verziju!


UREDNICA:Belma Skopljaković

1. Predstavi nam se ukratko!
Ja sam Zerina Ramović, studentica Pravnog fakulteta i ljubiteljica aktivizma i volonterizma.

2. Ti si primjer aktivne mlade osobe koja djeluje u mnogim organizacijama i projektima. Možeš li nam navesti gdje si trenutno uključena i šta za tebe znači volonterizam i participacija u životu lokalne zajednice?
Nedavno sam postala Predsjednica Udruženja "Metamorfoza", nakon dugogodišnjeg angažmana u istom Udruženju kao aktivni član. Pored toga, članica sam Upravnog odbora Evropske asocijacije studenata prava, kao i članica Evropskog Parlamenta mladih Bosne i Hercegovine. Sve tri nevladine organizacije dotiču se različitih oblasti - kultura i umjetnost, zatim pravo, te političko znanje i aktivnost jedne mlade osobe. No, sve zaista imaju jednu stvar zajedničku, a to jeste težnja ka boljem sutra, ka uspješnijem razvoju lokalne zajednice kroz doprinos mladih osoba. Izrazit sam zagovornik volonterizma i učešća u razvoju lokalne zajednice iz više razloga: prvenstveno je to način oblikovanja individue i vještina pojedinca, a zatim nevjerovatan osjećaj pripadnosti i pomoći društvu. Svaka pozitivna radnja jeste promjena i doprinos; makar to bila sitnica kao podizanje papirića i bacanje u
kantu za smeće. Kada kažu da "svijet ostaje na nama mladima", to jeste istinito, i nužno je animirati i naučiti nove generacije od malih nogu da mogu biti promjena koju žele vidjeti u svijetu. I to počevši odmah od sutra!


3. Koja je tvoja definicija uspjeha?
Mnoštvo je nekih općih definicija za uspjeh, poput rad, red i disciplina. Ali mi je mnogo bliža i draža ona koja govori da se nikad ne plašimo svojih snova, i da budemo tvrdoglavo uporni, vrijedni i optimistični, bez obzira čime se bavimo i bez obzira o čemu sanjamo. Naravno, na putu ka uspjehu mnogo je padova, ali svaki pad je lekcija, i prema tome, na to ne treba gledati  kao loše i negativno iskustvo; to je prilika za osnaživanje i rast našeg duha. Davno sam čitala o tome koliko je nužno shvatiti da jedina osoba sa kojom se trebamo porediti i takmičiti jeste sa jučerašnjim sobom; nikakva druga osoba, jer svaka osoba je drugačija. Upravo u toj različitosti leži naša snaga i mogućnosti za uspjeh.


4. Šta misliš o položaju žena danas na vodećim funkcijama u raznim sferama poslovnog života? Do koje mjere smo postigle ravnopravnost do ovog 8. marta 2017.?
Glede ravnopravnosti žena, to bi se moglo analizirati na nekom generalnom planu, a i na području kako Balkana, tako i naše domovine. Uzevši u obzir položaj žena početkom 20. vijeka, naravno da je vidljiv napredak, što je nevjerovatno, i mislim da bi mnoge heroine, koje su žrtvovale svoje živote, bile danas ponosne. Međutim, ostaci patrijarhalnosti su i dalje vidljivi, posebno u svakodnevnom životu gdje se se očekuje da žena bude ta koja kuha, čisti, odgaja djecu i slično, ne uzimajući u obzir njene želje za uspješnom karijerom - već se očekuje njena žrtva za porodicu. Žena na vodećoj poziciji u današnjem poslovnom svijetu jeste žena iza koje stoji užasno mnogo žrtvi, rada, dokazivanja i truda - često mnogo više nego jedan muškarac. Statistički gledano, i dalje su alarmantni podaci da žene imaju manje plaće poredivši se sa muškarcima, na istim ili sličnim funkcijama i pozicijama.
Još uvijek se forsiraju određena stereotipna zanimanja, posebno u svijetu nauke, gdje je evidentan manjak žena naučnika. Zatim, seksualno uznemiravanje na poslu, ispitivanje o porodičnim planovima pri zapošljavanju, neplaćanje porodiljskog odsustva i slično.
Smatram da je pred nama još mnogo borbe, ali vjerujem u pomak. Voljela bih da riječ "šef" ne označava nužno sliku ambicioznog i strogog muškarca, već da bude i sinonim za snažnu i ambicioznu ženu.

5. Tvoj osvrt na današnje stanje mladih? 
Kada slušate dnevnik, čitate portale, većinom su u fokusu negativne strane naše omladine: odlazak mladih iz BiH, pasivnost, nezainteresovanost i slično. Ne poričem postojanje svega nabrojanog, ali postoji toliko mnogo pozitivnih primjera naše omladine, koji rade punom parom i kapacitetom i koji daju sve od sebe da ovo mjesto učine boljim za buduće generacije. Onaj procenat "ostalih" koje sam napočetku nabrojala ne shvaća koliko bitnu ulogu imaju u društvu. Zamislite kako bi nam bilo kada bi većina srednjoškolaca i studenata težila ka volontiranju, aktivizmu; kada bi izlazili na izbore; kada bi radili na sebi i postanku što bolje verzije sebe.
Ne slažem se sa osobama kojima je glavno pitanje u životu "Je li se plaća? - Ja neću džaba da radim. Bolje mi je sjediti kući."

6. Kao neko ko je definitivno pozitivan primjer drugima, šta bi im poručila?
Ne dozvolite da vam unište dječiji duh - budite hrabri i zapitajte se da li bi dječija verzija vas bila ponosna na vašu odraslu verziju. Slavite male pobjede, jer je svaki vaš pomak i napredak uspjeh!

7. Hvala ti na intervjuu od srca! 
Hvala i tebi na pozivu za intervju, i želim ti mnogo sreće u daljnjem radu, posebno iz razloga što si dala prostora za predstavljanje javnosti onih pozitivnih primjera naše omladine.

Primjedbe