BELLSPIRATION CLUB - Belma Ćoralić: Ja sam zaljubljenik u meksičku kuhinju (Part 2/4)
1) Draga Belma, kako se rodila ljubav prema kuhanju? Kada se
desilo to?
Voljela sam uvijek kuhati i spremati neka nova jela koja do
sad nisam spremala, a ni jela. Počela sam više da kuham i da se intresujem za to
kada sam se udala, tada je i krenulo sve sa instagramom. Dijelila sam recepte,
mnogima se svidjelo i tako je počela sva moja priča.
2) Možeš li nam opisati kako nastaje jedno Belmino jelo –
kako se inspirišeš i odlučiš šta danas kuhaš?
Većinom to bude spontano, nekad dan prije znam isplanirati nešto ako u kući već imam namirnice za to jelo. Kada radim sponozorisana jela onda je to duža priprema, samog smišljanja recepta, slika...
3) Da li voliš da eksperimentišeš sa namirnicama i da li nekad jelo ne ispadne kako si zamislila?
Meni se to često desi i uvijek se
obeshrabrim i odlučim da nikad više neću kuhati haha Možeš li nas posavjetovati
kako da se nosimo s tim “porazima” nakon kojih upropastimo namirnice, potrošimo
vrijeme uzalud, imamo gomilu prljavog suđa, a uz to budemo gladni?
Iskreno volim, uvijek nešto dodam novo nešto po svom... Ni kod
mene to ne ispadne, iskreno, uvijek kako zamislim. Ne treba odustajati nikada,
posebno zbog tih sitnica koje ća nam možda i dan pokvariti. Pokušajte spasiti
jelo nekako ili pokušajte dodati nešto što je, da kažem, “logično” uz to jelo i
recept. Nisam ja jednom bacila jelo u kantu, nažalost dešava se i to ponekad.
Shvatila sam da ne treba baš previše odmicati od originalnog recepta i
izmišljati nešto što nikako ne ide uz to jelo, manje su vam šanse da ćete
baciti isto jelo.
4) Šta je to što najviše voliš u vezi svog posla?
Najviše mi se sviđa što radim po svom i što sve mogu organizovati onako kako ja želim. Volim ono što radim i to je najveća radost danas. Raditi nešto što volite i što vas ne guši.
5) Koje je tvoje najdraže jelo i zašto? A koje jelo najviše
voliš da praviš i zašto? Možeš li
podijeliti s nama te recepte?
Najviše pravim tortilje i mislim da ih ima dosta na mom
profilu. Stalno izmišljam neka nova jela sa tortiljama i vidim da se to mojim
pratiocima jako sviđa. Mislim da se one mogu kombinovati na razne načine, jako
ih je jednostavno i brzo spremiti. Podjelit ću s vama recept koji sam skoro
podijelila, nadam se da će vam se svidjeti.
Znate svi da sam zaljubljenik u meksičku kuhinju i da stalno
pravim nešto na tu temu. Danas vam predstavljam tacose😍!
Potrebni su vam tacosi/male tortilje za punjenje. Na ulju
prepržite 300 grama mljevenog mesa, a od začina dodajte: veliku kašiku Podravka
crvene paprike, so, biber, kašiku vegete, veliku kašiku Podravka ajvara,
bijelog luka u granulama te pola čase vode. Dinstajte tako 10-ak minuta dok vam
voda ne ispari.
Tacose zagrijte na tavi bez ulja par minuta sa obje strane te
držite rukama da zadrže ovaj oblik i redajte jedan u drugu. Možete ih također i
staviti na rešetku od rerne, te staviti nekih 5-7 min samo da
zadrže oblik.
Punite tacose mljevenim mesom, dodajte malo pavlake,
kukuruza, trapist sira svega što želite. Uživajte😋🌮!
6) Za više recepata, zapratite Belmu na:
Instagram: https://www.instagram.com/belmacoralic/
Facebook: https://www.facebook.com/belma.hadzimehanovic
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCtSipuxZlXLG8mm5PgUNcaw
Primjedbe
Objavi komentar
Feel free to share your opinion on the article above - we love your comments :)